DAN kuhinja za cijelu obitelj

5 savjeta o tome kako dizajnirati kuhinju za cijelu obitelj

Kada planirate novu kuhinju, važno je uzeti u obzir potrebe svih članova obitelji. Za pravi obiteljski dom to znači imati prilagodljiv prostor koji će odgovarati vašim potrebama i potrebama vaše djece, kako dok su mala, tako i dok odrastaju u tinejdžere. 

Kuhinja nije samo mjesto za kuhanje i jelo, već i mjesto za okupljanje, obavljanje domaćih zadataka ili jednostavno druženje s obitelji.

Ovaj put vam nudimo nekoliko savjeta za dizajniranje i planiranje idealne kuhinje za cijelu obitelj.

1. Stvorite funkcionalan prostor za cijelu obitelj

Mnoge obitelji vole kuhinju povezanu s prostorom za druženje. U tom slučaju našim stručnim projektantima u studiju važno je reći:

  • broj članova vaše obitelji
  • dob djece
  • stil kuhinje koji biste željeli.

To će im pomoći da planiraju sigurno i ugodno okruženje koje će biti prikladno za sve članove obitelji.

Primjerice, ako želite kuhinju u kojoj će djeca imati lakši pristup mikrovalnoj pećnici, takvi bi uređaji trebali biti na rubu kuhinje. To će im olakšati pristup i sigurnu udaljenost od područja za kuhanje.

2. Kuhinjski otok – da ali ne?

Ako imate prostora za kuhinjski otok, razmislite gdje ga želite smjestiti. Kuhinjski otok s različitim mogućnostima sjedenja čini vašu kuhinju svestranom i korisnom. Tako vaš prostor postaje mjesto za uživanje u obiteljskom ručku, učenje ili igranje, jednako kao i prostor za romantičnu večeru, druženje s prijateljima ili opuštanje uz čašu dobrog vina.

Ploča za kuhanje na otoku kuhinju čini otvorenom, zato će vas djeca lakše pratiti pri kuhanju, pomagati vam i od vas učiti nove recepte i tehnike pripreme.

Plutajući otok praktičan je za čišćenje. Svi znamo da se tijekom kuhanja na podu stvara puno prljavštine. Odabirom ovog rješenja ona se neće zaglaviti na rubovima, tako pod možete jednostavno obrisati ili usisati. Klasični otoci koji sežu do tla imaju više prostora za pohranu, ali i u slučaju odabira plutajućeg otoka dobivamo dodatno mjesto za pohranu. 

Odluka o odabiru ovisi o vašem prostoru, zato kuhinjski otok preporučujemo pri otvorenom tlocrtu ili u kuhinjama veće kvadrature.

3. Razmislite o sigurnosti 

Sigurnost je vrlo važna u svakoj, a posebno u kuhinji za cijelu obitelj. Određeni uređaji i mjesta u kuhinji trebali bi biti izvan dohvata djece, a ne škodi razmisliti i pri odabiru uređaja.

Donosimo samo nekoliko savjeta:

  1. Indukcijska ploča za kuhanje je najsigurniji odabir. Za razliku od plinskog štednjaka nema plamena, površina koja se ne koristi ostaje hladna, a prostor na kojem smo kuhali se relativno brzo hladi.
  2. Kuhalo za vodu postavite u kut ili na mjesto gdje će se najteže prevrnut.
  3. Ormarići ispod umivaonika moraju biti posebno osigurani kako bi se spriječio pristup opasnim tekućinama za čišćenje.
  4. Pećnicu je preporučljivo podići na visinu. Za vas to znači manje saginjanja, a istovremeno će biti izvan dohvata vaše djece.

4. Odaberite manje osjetljive površine

Ljepljivi otisci prstiju mogu biti čest problem, a posebno ako imate malu djecu. Stoga se pametno odlučite pri odabiru vidljivih površina. Otisci se manje primjete na mat površini nego na sjajnoj, a još manje na teksturiranim bojama poput boje drveta ili betona. Za skoro potpuno izbjegavanje otisaka prstiju odaberite našu inovativnu boju ANTHRAZIT. 

5. Odlučite se za puno prostora za pohranu

Što je obitelj veća, treba vam više hrane i posuđa. Organizirajte svoje kuhinjske ladice tako da su svi opasni i krhki predmeti na sigurnom mjestu i izvan dohvata djece. Isto vrijedi i za uređenje ostave – slatkiše možete sakriti na vrh, baš kao i krhke posudice. S obzirom na to da naše ladice mogu izdržati do 50 kg, ne morate se brinuti zbog preopterećenja.

DAN kuhinju dizajniramo tako da bude prikladna za cijelu obitelj. Stvorite prostor po vašoj mjeri tako da odgovara svim članovima vaše obitelji. U tome će vam pomoći naši stručnjaci za planiranje u bilo kojem od naših 14 ekskluzivnih studija diljem Hrvatske. Planirajte za budućnost – planirajte s nama:

Sviđa vam se ovaj post? Vaše povratne informacije su nam vrlo važne! Ne zaboravite nas pratiti na Facebooku i Instagramu.

Video