Kava za ljepši DAN

Različiti načini pripreme kave u vašoj kuhinji

Aeropress – Moka Express – Chemex

Današnja objava govori o prvoj i najvažnijoj stvari kojom mnogi ljudi započinju dan – kavi. Kava se smatra jednim od najpopularnijih pića na svijetu, neki tvrde da se nalazi odmah iza vode.

Ipak, kava nije samo piće; ona je sjećanje, očekivanje i oličenje osjećaja zadovoljstva. Za popularnost i uspjeh nisu zaslužni samo okus i zadovoljstvo, već i karakterističan učinak kofeina. 

Kava se dobiva iz sjemenki manjeg crvenog (ponekad žutog) ploda koji raste na istoimenoj biljci. Način proizvodnje kave iz sjemenki je dug i složen proces te se obično smatra jednim od najtežih i najdužih procesa među svim poznatijim pićima. 

Posljednji korak u dugom procesu je priprema samog napitka; tu dolazimo do današnje teme u kojoj ćemo govoriti o različitim pripremama kave kod kuće. Naravno, postoji puno načina, a fokusirat ćemo se na tri najpopularnija: Aeropress, Moka Express i Chemex.

AEROPRESS

Aeropress je filterski aparat za kuhanje kave izumljen 2005. godine. Sastoji se od dva cilindra; gornji dio ima hermetičko zatvaranje i smješta se u veći cilindar – slično medicinskoj štrcaljki.

Kava se u uređaju natapa između 10 i 50 sekundi na oko 85 stupnjeva, a zatim se pritisne kroz metalni ili papirnati filter u šalicu. Rezultat je piće s koncentracijom espresso kave, ali još uvijek spada u kategoriju filter kave. Kuhana kava također ima veću pH vrijednost s nižim udjelom kiseline.

MOKA EXPRESS

Moka ili kafeterija također je aparat za kavu, izumljen 1933. Nazvan po jemenskom gradu Mocha i izumljen pod rukama talijanskog inženjera Alfonsa Bialettija, brzo je postao svakidašnji dio talijanske kulture. Nakon gotovo stotinu godina, još uvijek je među najpopularnijim aparatima za kavu u Europi i Južnoj Americi.

Uređaj se sastoji od tri glavna dijela: spremnika za vodu, filtera i posude u koju se izljeva pripremljena kava.

Napunite spremnik za vodu, umetnite filter s finom mljevenom kavom i čvrsto pričvrstite posudu za kavu. Uređaj potom postavite na izvor topline kao što je štednjak ili ploča za kuhanje kako bi se voda u spremniku pretvorila u paru. Para postupno stvara dovoljno visok pritisak te tako prolazi kroz filter u kojem je mljevena kava, a prolaskom kroz lijevak ponovno dolazi u tekuće agregatno stanje koje nazivamo kava.

Iako je moka jedan od kućnih aparata za espresso, ne treba ga smatrati istinskim espressom, jer se ekstrakcija kave odvija pod oko 1-2 bara pritiska, a s normalnim espressom je ta ista oko 9 bara.

CHEMEX

Chemex je jedna od ručnih “pour-over” metoda kuhanja kave. Izumljen je 1941. godine, a Tehnološki institut Illinois 1958. godine imenovao ga je jednim od najbolje dizajniranih proizvoda modernog vremena. Danas se može naći i u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Chemex je bočica u obliku pješčanog sata; vizualno je najzanimljiviji drveni ovratnik otporan na toplinu s kožnom vrpcom u sredini koja olakšava rukovanje i ulijevanje vruće kave.

Za kuhanje kave najprije umetnite papirni filter u Chemex koji morate raširiti u konusni oblik i isprati toplom vodom kako bi uklonili okus papira. Potom istresite grubo mljevenu kavu i postupno prelijevajte vrućom vodom koja ima otprilike 93 do 96 °C. Nakon što sva voda proteče kroz filter u kojem je bila mljevena kava, dobivate prepoznatljiv kofeinski napitak.

Video