DAN organizacija kuhinje

Kako organizirati prostor da vaša DAN kuhinja uvijek bude uredna?

Donosimo 8 praktičnih savjeta za organizaciju skladišnog prostora i najboljeg rasporeda u kuhinji. Uštedite dragocjeno vrijeme. Dobra organizacija kuhinje osigurat će pravo opuštanje i bezbrižne užitke u kuhanju.

organizacija-kuhinje-animacija

Nova kuhinja je ovdje – što sada?

Za početak je važno provesti neko vrijeme u kuhinji i zamisliti kako radite svakodnevne poslove. Postavite si nekoliko jednostavnih pitanja: Kako je bila organizirana stara kuhinja? Kamo pohraniti lonce, tave ili noževe? Koje predmete ili uređaje ću često koristiti? Kamo postaviti ostavu? Odgovori na ova pitanja će vam olakšati izradu plana rasporeda u novoj kuhinji.

Postupno raspakirajte kutije s priborom

Bez obzira na to selite li se ili naručujete novu kuhinju, nakon montaže ona će biti potpuno prazna i pravi mali izazov je napraviti odgovarajući raspored. Odvojite vrijeme za temeljito razmišljanje. Najprije raspakirajte najvažnije predmete i stvari koje najčešće koristite te ih postavite na pristupačna mjesta. Ostatak stvari sistematično pohranite u ostatak kuhinje. 

8 savjeta DAN-a za organizaciju kuhinje

1. Tanjuri, čaše i šalice

Prvi na listi prioriteta definitivno su tanjuri, čaše i šalice. Najpopularnije rješenje za organizaciju ovog su klasične police na visini očiju, a skriveni ormarićima od kaljenog stakla ili DAN premium staklenim ormarićima ® dodat ćete poseban šarm vašoj kuhinji. Ako želite još sofisticiranije rješenje, odaberite naš okretni elemen za kutne ormariće ili, u kuhinji bez kuta, DAN-ov umetak za tanjure.

2. Posude za pečenje i kuhanje

Lonci i poklopci, tave i razne posude za pečenje spremite u ladicu ispod pećnice ili pokraj nje. Popularno rješenje je Le-Mans mehanizam s policama na izvlačenje koji iskorištava cijelu dubinu kutnog ormarića. Predmeti su samo uz dva pokreta na dohvat ruke.

3. Namirnice

Pandemija je promijenila potrošačke navike, zato je dobro imati prostran ormar u koji ćete spremiti veliku količinu raznih proizvoda, tjestenina, brašna, sokova, mlijeka … Namirnice organizirajte u visoke ormare, a u DAN-u imamo čak nekoliko rješenja za organizaciju ostave. Ako nemate posebnu prostoriju kao smočnicu, odlično je rješenje apotekarski element.

Začine možete čuvati u posebnom elementu koji montiramo na vrata ormarića ili odaberite posebne staklene posudice koje montiramo ispod visećih ormarića. U njih također možete pohraniti pahuljice, rižu i slične sastojke i riješiti se nepotrebne ambalaže. Za ocat i ulje dobro će doći uski izvlačni ormarić s protukliznom podlogom.

4. Pribor za jelo i kuhanje

Pribor za jelo i kuhanje stavite u najvišu ladicu pokraj ploče za kuhanje. Odaberite aluminijski, drveni, plastični ili kombinirani umetak i pametno ga rasporedite. Uz DAN umetke za pribor će tako ladica uvijek biti uredno pospremljena.

5. Mali kućanski aparati

Male kućanske aparate (aparat za kavu, štapni mikser, ručnu miješalicu…) spremite u ormarić s rolo vratima. Posebnost ovog DAN rješenja je ugrađena izvlačna polica i integrirana utičnica. Mesoreznicu ili električnu mješalicu ugradite u namjensku ladicu s podiznim mehanizmom. Ovako će zauzimati vrlo malo prostora, a uvijek vam biti na raspolaganju.

6. Dekoracija

Kuharice, ukrasne vaze i dekorativno posuđe pohranite na otvorene  police ili police s nišama. Na ovaj način ćete dodati šarm i uljepšati vašu kuhinju.

7. Sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje i slične opasne tekućine držite izvan dohvata djece!! Ako nemate ovih briga najbolje mjesto za njih je ispod sudopera. Osim koševa za recikliranje, tu su i DAN praktične posude pravih dimenzija za tablete za perilicu ili spomenuta sredstva za održavanje.

8. Ostalo

Predmete koje rijetko koristite pohranite u gornje police visećih ormarića. Ako imate problem s ograničenom kvadraturom kuhinje odaberite viseće elemente do stropa. Pri tome ne brinite o dostupnosti jer DAN ima rješenje. Ljestvice koje izgledaju kao ladica, a možete ih sakriti u soklu.

Je li organizacija kuhinje bila uspješna?

Nakon što obavite sav posao i složite stvari razgledajte prostor i provjerite jeste li zadovoljni rasporedom. Ako je odgovor potvrdan, samo obrišite  prašinu i započnite nove kulinarske avanture. U suprotnom, ne brinite! Vremenom i postupnim malim promjenama će stvari doći na svoje. Dobra organizacija kuhinje će vas motivirati da se u nju s veseljem vraćate.

Stručno savjetovanje

Za najbolju organizaciju vaše nove kuhinje iz snova pobrinut će stručni projektanti u odabranom DAN studiju. Dobro došli na besplatan termin 3D planiranja koji ne obvezuje na kupnju.

Za još savjeta i trikova oko srca vašeg doma nas pratite na našem Instagramu, Facebooku ili Youtube kanalu.

Video