Kako odabrati pravi oblik kuhinje?

Pitanje koje se nameće prilikom planiranja nove kuhinje – koji oblik odabrati?

Ovisno o rasporedu kuhinjskih elemenata razlikujemo više oblika kuhinje i odabir pravog može biti velik izazov. Bitno je da točno poznajemo karakteristike pojedinačnog oblika te da smo svjesni da je planiranje zahtjevan projekt koji je lakši uz pomoć stručnjaka.

Dakle, koji oblik kuhinje je najbolji izbor?

Ključno je da prije planiranja razmislite koje želje i zahtjeve mora ispunjavati vaša buduća kuhinja. Najlakši način da to učinite je da odgovorite na sljedeća pitanja:

1. Hoću li koristiti kuhinju svaki dan ili samo nekoliko puta tjedno?

2. Kuham li uglavnom za sebe ili za više ljudi?

3. Kuham li sam/a ili mi pomažu drugi članovi obitelji?

4. Imam li na raspolaganju barem 15 m2 ili manje?

5. Trebam li više mjesta za namirnice ili za kuhinjski pribor?

6. Hoće li kuhinja biti zatvoren prostor ili želim da je spojena s dnevnim prostorom?

Kada dobro razmislite o ovim točkama, spremni ste za više informacija koje će vam pomoći u planiranju kuhinje iz snova. U nastavku donosimo najvažnije karakteristike različitih oblika kuhinje koje trebate uzeti u obzir.

1. Kuhinja s kuhinjskim otokom

Kuhinja s otokom smatra se najpopularnijim izborom u DANKÜCHENU. Ne samo da je moderna, već naglašava dizajn i otvorenost prostora. Otok služi kao važna poveznica druženja i kuhanja, jer omogućuje članovima obitelji i gostima da budu dio onoga što se događa u kuhinji.

Otok se može planirati s ili bez ploče za kuhanje, ovisno o mogućnostima podešavanja priključaka struje i vode.

Ako ste prostorno ograničeni, a ipak želite izgled sličan kuhinji s otokom, vam možemo osnovne elemente proširiti s dodatnim pultom ili kuhinjskim šankom.

Za inspiraciju pogledajte video naše jedinstvene kreacije. 

* VIDEO – Model Toplux s kuhinjskim otokom 

2. L-oblik kuhinje

Također popularan oblik kuhinje, koji je inače prikladniji za zatvorene prostore, je kuhinja u obliku slova L. Primjerena je za mala i srednja kućanstva, ali svejedno nudi dovoljno radne površine i prostora za pohranu. Za ovaj oblik kuhinje potrebno vam je najmanje 8 m2, a ako želite i blagovaonicu u istoj prostoriji, morate osigurati najmanje 12 m2.

U odabranom studiju će vam prodajni savjetnici na dogovorenom terminu pokazati materijale, boje i dizajne različitih oblika kuhinje. 

GUMB: Rezerviraj termin

3. U-oblik kuhinje

Za one koji žele više prostora za kretanje u središtu kuhinje je U-oblik prikladan izbor. Stvoren je za velika kućanstva i utjelovljuje pravu obiteljsku kuhinju. Potrebno je paziti da se prostor pretjerano ne preoptereti visokim ormarima. Odaberite staklene ormariće i/ili otvorene police kako bi razbili monotoniju čistih linija. Njima oživljavamo prostor i dočaravamo šarmantan ugođaj. 

4. Dvoredna kuhinja

Ako volite pripremati više jela istovremeno i za to vam je potrebna veća radna površina, onda je za vas pravi izbor dvoredna kuhinja. Naši prodajni savjetnici će vam pomoći u rasporedu prostora prema vašim željama i potrebama. Na taj ćete način imati kontrolu nad svim kuhinjskim zonama uz minimalno kretanje.

5. Jednoredna kuhinja

Broj jednočlanih ili dvočlanih kućanstava se u posljednje vrijeme dramatično povećao. Stoga ne iznenađuje povećan broj projektiranja malih kuhinja koje očaravaju svojom nježnošću i šarmom.

Optimalno povećajte njihovu veličinu odabirom svijetlih fronti i nježnih nijansi boje drva te osigurajte dobro osvjetljenje. Još veći uspjeh je zajamčen ako u projektiranje uključite prave stručnjake za planiranje kuhinje.

⇒Stručno savjetovanje i planiranje⇐

Veliki projekti zahtijevaju potrebno znanje, iskustva, ideje i praktična rješenja. Zato ne budite zadržni prilikom kupnje nove kuhinje. Naši studiji diljem Hrvatske će vam pomoći pri tome, kako kasnije ne bi došlo do nezadovoljstva, krivog rasporeda ili nedostatka prostora za pohranu.

Odaberite DANKÜCHEN studio u vašoj blizini i prijavite se na besplatno savjetovanje. Budite jedan od milijun zadovoljnih vlasnika DAN-ovih kuhinja.

Na našem YOUTUBE kanalu potražite oblike kuhinja za različite veličine i modele kuhinja. 

Ako ne želite propustiti aktualne novosti, akcije i fotografije kuhinja pratite nas na FACEBOOKU i INSTAGRAMU