Upute za održavanje

Općenite upute za održavanje

Postoje upute za održavanje vaše nove DAN kuhinje koji se morate pridržavati kako bi još dugo uživali u njoj. 

Za čišćenje cijele kuhinje je obično dovoljna samo vlažna krpa s blagim sapunom. Nemojte koristiti sredstva za čišćenje na bazi kiseline, alkohola ili proizvode na bazi otapala. Kod korištenja proizvoda za njegu namještaja uvijek slijedite upute za upotrebu i doziranje. Uvijek štedljivo koristite vodu ili druga sredstva za čišćenje. Površine uvijek osušite. Kod fronti od masivnog drva ne koristite ništa drugo osim vlažne krpe bez sredstava za čišćenje. U protivnom voda prodire u strukturne veze i uzrokuje bubrenje drva ili gubitak boje. Stoga uvijek koristite vlažnu krpu s malo sapuna te ne prskajte sapun izravno na dijelove kuhinje. Neki proizvodi za njegu namještaja sadrže voskove i druge sastojke koji u slučaju nepravilnog doziranja tvore sloj koji na kraju može uzrokovati promjenu boje površine. Tvrdokorne mrlje jako obojene hrane mogu se ukloniti posebnim sredstvima za čišćenje i krpom od mikrovlakana. Razina sjaja može neznatno varirati s obzirom na sredstvo za čišćenje i stanje površine. Stoga uvijek čistite cijelo područje kuhinje, tj.  njezine dijelove.

Fronte visokog sjaja
Čistite samo mekanom ili vlažnom krpom i mješavinom vode i sapuna (u omjeru od 1 do 100). Fronte je najbolje očistiti s lijeve prema desnoj strani ili od vrha do dna, izbjegavajući kružne pokrete. Metalne dijelove nikada ne čistite agresivnim sredstvima ili spužvama za čišćenje.

Okviri od aluminija i stakla
Staklo obrišite samo vlažnom krpom. Nikada ne prskajte izravno na staklo jer postoji opasnost od prodiranja sredstva za čišćenje u prostor između stakla i aluminijskog okvira.

Metalne ručke
U specijaliziranim prodavaonicama možete kupiti prikladna sredstva za čišćenje i održavanje.

Parni čistači
Kada koristite opremu za parno čišćenje, postoji opasnost da vodena para prodre u drvene dijelove. Stoga se u kuhinji općenito ne preporučuje uporaba parnih čistača.

Temperatura prostora
Baš kao što se osoba može osjećati dobro samo u zdravoj atmosferi, tako i namještaj treba zdravu okolinu. Posebno je važna odgovarajuća vlažnost prostora. Preporučuje se 50% relativne vlažnosti. Prekomjerna vlaga dovodi do oticanja drva. Niska vlažnost uzrokuje krčenje drva, što može rezultirati pukotinama u različitim dijelovima kuhinje i uzrokovati da se fronte iskrive. 

Pravilno rukovanje
Materijali potrebni za izradu DAN kuhinje prolaze stalnu kontrolu kvalitete i u skladu su s međunarodnim standardima za kuhinjski namještaj.

Pozornost obratite na sljedeće točke:  

  • Stručno montiranje električnih uređaja.
  • Izrez ploče mora biti ispravno zapečaćen.
  • Neispravno postavljeni reflektori uzrokuju opasnost od požara.
  • Oštećeni ili nepravilno postavljeni električni uređaji, poput perilica posuđa ili štednjaci, mogu uništiti radne ploče ili fronte.
  • Plastično obložena površina radne ploče podnosi temperaturu do 140°C. Nemojte zaboraviti da tave i lonci dosežu temperaturu do više od 400 °C. Takva temperatura neizbježno dovodi do uništavanja radne ploče obložene plastikom, stoga uvijek koristite podložak kada stavljate vruće posuđe na radnu ploču.
  • Nikada ne stavljajte vruće posude na vlažnu / mokru radnu ploču.
  • Iako je  površina radne ploče vrlo čvrsta i otporna, nikada nemojte izravno na njoj koristiti oštre noževe ili druge oštre predmete.
  • Izbjegavajte zadržavanje tekućine na radnoj ploči, osobito na spoju.

Samočisteće pećnice
Budući da neke pećnice dosežu vrlo visoku temperaturu tijekom samočišćenja (do 500 °C prema uputama proizvođača), nužno je da su vrata, tj. fronte oko pećnice otvorena tijekom postupka čišćenja i hlađenja.

Čišćenje kamenca
Pri rukovanju sredstvom za uklanjanje kamenca, npr. kod aparata za kavu, imajte na umu da se sredstva za čišćenje ne primjenjuju na dijelove kuhinje, jer u tom slučaju mogu uništiti površinu radne ploče, police i fronte. Ne zaboravite odmah obrisati sredstvo za čišćenje kamenca.

Jamstvo
Uzmite u obzir da nepoštivanje naših propisa montaže, uputa za održavanje kuhinje ili odredbi proizvođača električkih uređaja, poništava jamstvene zahtjeve. 

Ovdje možete preuzeti upute za održavanje fronti i drugih kuhinjskih područja s visokim sjajem te akrilnim premazom Ultra Gloss SuperpPlish + DGS (ne odnosi se na lakirane fronte!).