Početna » Novosti » Recepti » Palačinke s jogurtom i limunom

Palačinke s jogurtom i limunom

Palačinke su klasik koji svi volimo, ali što kažete na malo drugačiju verziju? Ove palačinke s jogurtom i limunom donose savršenu kombinaciju mekoće, svježine i blage kiselkaste note, koja ih čini neodoljivima. Zahvaljujući grčkom jogurtu, ostaju sočne i lagane, dok korica limuna daje poseban miris i okus. Idealne su za doručak, brunch ili kao desert, a uz dodatak svježeg voća i meda postaju pravi gastro užitak.

Sastojci za 4 osobe:

  • 2 jaja
  • 200 ml grčkog jogurta
  • 150 ml mlijeka
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 mala žlica praška za pecivo
  • 2 žlice šećera
  • Korica jednog neprskanog limuna
  • Prstohvat soli
  • Maslac za pečenje

Za posluživanje:

  • Svježe bobičasto voće (borovnice, maline ili jagode)
  • Med ili javorov sirup
  • Posip od šećera u prahu

Priprema:

  1. Priprema smjese:
    U posudi umutite jaja, grčki jogurt i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte šećer, koricu limuna i prstohvat soli. Postepeno umiješajte brašno i prašak za pecivo, pazeći da nema grudica.
  2. Ostavite smjesu da odstoji 10-15 minuta kako bi se aktivirali svi sastojci.
  3. Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu i premažite je maslacem. Sipajte kutlaču smjese na tavu i pecite dok se na površini ne pojave mjehurići (oko 2 minute), zatim okrenite i pecite još minutu.
  4. Gotove palačinke slažite u hrpu, svaku prelijevajući s malo meda ili javorovog sirupa. Dodajte svježe voće za osvježavajući okus, a na kraju ih pospite šećerom u prahu.

Zašto baš ove palačinke?

  • Savršene za doručak ili desert – osvježavajući okus limuna i lagana tekstura čine ih neodoljivima.
  • Jednostavna priprema – idealno za brz i ukusan obrok u vašoj DANKÜCHEN kuhinji.
  • Zavodljiva prezentacija – boje i teksture savršene su za Instagram objavu!

📸 Savjet za fotografiju: Složite palačinke u elegantnu hrpu na tanjur s drvenim uzorkom i dodajte nekoliko svježih limunovih kriški sa strane. Svjetlo neka pada pod kutem kako bi naglasilo zlatnu boju palačinki.

Uz ovakav recept, kuharsko iskustvo postaje umjetnost! 😊