Palačinke su klasik koji svi volimo, ali što kažete na malo drugačiju verziju? Ove palačinke s jogurtom i limunom donose savršenu kombinaciju mekoće, svježine i blage kiselkaste note, koja ih čini neodoljivima. Zahvaljujući grčkom jogurtu, ostaju sočne i lagane, dok korica limuna daje poseban miris i okus. Idealne su za doručak, brunch ili kao desert, a uz dodatak svježeg voća i meda postaju pravi gastro užitak.
Sastojci za 4 osobe:
- 2 jaja
- 200 ml grčkog jogurta
- 150 ml mlijeka
- 200 g glatkog brašna
- 1 mala žlica praška za pecivo
- 2 žlice šećera
- Korica jednog neprskanog limuna
- Prstohvat soli
- Maslac za pečenje
Za posluživanje:
- Svježe bobičasto voće (borovnice, maline ili jagode)
- Med ili javorov sirup
- Posip od šećera u prahu

Priprema:
- Priprema smjese:
U posudi umutite jaja, grčki jogurt i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte šećer, koricu limuna i prstohvat soli. Postepeno umiješajte brašno i prašak za pecivo, pazeći da nema grudica. - Ostavite smjesu da odstoji 10-15 minuta kako bi se aktivirali svi sastojci.
- Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu i premažite je maslacem. Sipajte kutlaču smjese na tavu i pecite dok se na površini ne pojave mjehurići (oko 2 minute), zatim okrenite i pecite još minutu.
- Gotove palačinke slažite u hrpu, svaku prelijevajući s malo meda ili javorovog sirupa. Dodajte svježe voće za osvježavajući okus, a na kraju ih pospite šećerom u prahu.
Zašto baš ove palačinke?
- Savršene za doručak ili desert – osvježavajući okus limuna i lagana tekstura čine ih neodoljivima.
- Jednostavna priprema – idealno za brz i ukusan obrok u vašoj DANKÜCHEN kuhinji.
- Zavodljiva prezentacija – boje i teksture savršene su za Instagram objavu!
📸 Savjet za fotografiju: Složite palačinke u elegantnu hrpu na tanjur s drvenim uzorkom i dodajte nekoliko svježih limunovih kriški sa strane. Svjetlo neka pada pod kutem kako bi naglasilo zlatnu boju palačinki.
Uz ovakav recept, kuharsko iskustvo postaje umjetnost! 😊
